Axfast

Johan & Nyström har öppnat café och butik på Norrlandsgatan 20

Nu har Johan & Nyström öppnat café och butik i fastigheten Vildmannen 10 på Norrlandsgatan 20. Någonting vi på Axfast är stolta och glada över. Läs mer här nedan om vilka de är och vad de gör.

Johan & Nyström är byggt på samarbeten med kaffeodlare som delar deras passion till produkterna, och som odlar kaffe med full respekt och i harmoni med miljön och omgivningen. De kallar det Direct Trade men skulle egentligen kunna kalla det för sunt förnuft. Ett ärligare sätt att köpa kaffe där de försäkrar sig om att bonden får betalt efter ansträngning och kvalitet. Utan mellanhänder. Det kräver många resor och besök på gårdarna, men det gör att dem kan utveckla långsiktiga relationer och samarbeten där inget lämnas åt slumpen.

Det här är historien om ett litet kafferosteri som startades 2004. Det var i fikalandet Sverige som enligt oss saknade gott och bra kaffe. Fokus låg mest på rostningsgrad och hur mycket sponsring man som café fick på markiser och gratisporslin. Butikskedjorna lockade till sig koffeinstinna konsumenter genom att använda kaffet som lockvara bredvid blöjorna. Butikerna kunde förlora pengar precis som med blöjorna, men balanserade förlusten genom marknadsbidrag från rosterierna. Det finns bara en väg för kvaliteten på en sådan produkt där pris är den enda faktorn. Den vägen är nedåt.

Inte ens när rosterierna försökte rosta mörkare för att få ut mer smak var konsumenten beredd att betala mer. Och vad händer när en råvara utsätts för extrem värme? Vad händer med smak, näringsämnen och utseende? Än idag finns det marknadsförare som påstår att en hårdare rostningsgrad ger ett mer aromatiskt kaffe. Den enda aromen man får av ett hårt rostat kaffe är smaken av rosttrumma, och den smaken har vi över hela världen troget lärt oss att dämpa med mjölk och socker. Två Johan, bröderna Nyström och en Anders beslöt sig för att gå en helt annan väg med sitt nystartade kafferosteri. Vi ville riva de gamla dekreten om farfars hemliga recept på kaffeblandningar. Det var ju bara ett sätt att dölja vilket kaffe man använder, och för att kunna byta ut kaffesorterna när man hittar billigare alternativ. Johan & Nyström vågar idag 12 år senare säga att dem blivit en kvalitetsgaranti för svenska kaffeälskare genom deras arbete. Och förhoppningsvis en frisk fläkt i en bransch där inte mycket hänt de senaste 50 åren. 

Bildkälla: Axfast och Johan & Nyström

Hemsida: www.johanochnystrom.se

Instagram: www.instagram.com/johanochnystrom 

Facebook: www.facebook.com/johanochnystrom

Visa fastighet Vildmannen 10 »