Axfast

Axfast årsrapport 2019: Odla metropolis

Medium medarbetare axfast gruppbild bakre raden: stefan norell, peter rydberg, olof erstorp, ludvig svensson. mittenraden: jan henriksson, mats arnbom, VIDA FARAHVASHI. främre raden: mathias förberg, annika wigert, Erik lindvall, susanne ögren, tomas HENNINGSON.

vi och våra urbana kärlekar


Utan människor är ett fastighetsbolag bara en samling tegelstenar. Och det här är människorna som gör Axfast. I en rapport som denna får de presentera sig inte med titel, utan med sina drömmars stad. För vad är egentligen städer och fastigheter utan drömmar.

ANNIKA WIGERT / Dubrovnik, Kroatien

Att strosa i de små gränderna i Dubrovniks gamla stad. Ta en glass vid Onofrios fontän på torget, gå vidare till ett café utanför Ploˇce-porten med utsikt över havet. Ta en kall öl i havets ljumma vind, känna värmen från solen och lyssna på svalornas sång.

MATHIAS FÖRBERG / Shibuya, Tokyo

När man anländer till den gigantiska tågstationen och kliver upp vid Shibuya crossing mitt i natten, rätt in i folkvimlet och neonskyltarnas starka sken, då är man totalt närvarande i verkligheten. När man sen försvinner in bland gator och gränder, möter nya smaker, synintryck, kulturer och människor, då överträffar verkligheten alla ens förväntningar. Känslan av att höra till och samtidigt vara en utomjording maxar den urbana upplevelsen.

MATS ARNBOM / Dubai

Klart jag väljer Dubai! Här finns det inte bara massor att titta på och uppleva, utan också sol och bad.

OLOF ERSTORP / San Juan Bautista Cuicatlán, Mexico

Det är bara åtta mil mellan Tehuacán och Oaxaca men det tar fem timmar med den gamla bussen. När vi halvvägs rullar in på torget i San Juan Bautista Cuicatlán stiger förhoppningarna om något att äta och dricka. Genom bussfönstret beställer jag frukt och en tortilla av en gammal indiankvinna. Torghandeln sjuder av liv och bräkandet från åsnor och får dränker kvinnans röst så att vår affär nästan blir omöjlig. Men hon skrattar gott när jag på knagglig spanska ifrågasätter priset. Mannen i sätet bredvid mig ler och berättar att det brukar stiga med en gringo på bussen. När vi sakta rullar vidare fortsätter han stolt prata om hur vackert det är i de regnskogsklädda bergen som vägen slingrar sig upp och ner genom. Jag håller med honom fullständigt, men längtar ändå tillbaka till det lilla torget.

PETER RYDBERG / Hackescher Markt i Berlin

Berlin är en kulturell smältdegel. Öst möter väst, nytt möter gammalt, krig möter fred. Att sätta sig ned på Hackescher Markt, se livet på torget och höra tågen bullra förbi på närliggande station ger mig perspektiv på livet. Dessa människor har rest sig ur ruiner, vunnit över totalitära regimer och lyckats återskapa en metropol med både framtidshopp och respekt för historien. Det ger mig energi och argument för att se vårt polariserade samhälle som en kort hållplats i historien.

JAN HENRIKSSON / Chicago

En stad med arkitektoniska mästerverk, museer i världsklass och prisbelönta restauranger. Toppa alltihop med ett spontanbesök på någon fantastisk jazzklubb som ger rysningar.

VIDA FARAHVASHI / Thong Lo, Bangkok

Mycket trafik, elkablar som hänger i brokigt virrvarr och kvav luft. Men i luften känner jag mer än bara avgaser. En fantastisk värme, urbant myller och främst känslan av en plats som folket själva har skapat. Dofter från gatuköken, rullvagnarna och de små livsmedelsbutikerna får munnen att vattnas. Vetskapen att det finns miljontals oupptäckta guldkorn bakom varje hörn skapar en nyfikenhet som jag inte upplevt i många andra städer. Hiptsermeckat Thong Lo i Bangkok, och specifikt restaurangen Soul Food Mahanakorn, är utan tvekan en av mina urbana favoritplatser i världen. Dit vill jag ta med alla nära och kära!

LUDVIG SVENSSON / Soho, Hong Kong Island

Från Central Station tar man den totalt 792 meter långa kedjan av rulltrappor som tränger sig upp förbi restauranger, butiker, konstgallerier och trånga gränder belamrade med gatustånd. Viker man av från rulltrapporna halvvägs upp så hittar man min urbana favoritplats, Soho på Hong Kong Island. Det är en plats där Kina möter väst, där finansfolk umgås med backpackers och där lysrörsbelysta apotek med försäljning av torkade insekter ligger vägg i vägg med de mest exklusiva butikerna. Soho har allt och denna plats har blivit min absoluta favorit i världen.

SUSANNE ÖGREN / Skeppsholmen i Stockholm

Att sitta en vacker sommardag och lyssna på en musikfestival med Stockholms inlopp i bakgrunden, det är det mest rofyllda som finns.

STEFAN NORELL / Västerbron i Stockholm

Att en klar vårmorgon cykla över Västerbron i soluppgången med Norr Mälarstrand, ”Rålis”, Riddarfjärden och Stadshuset i blickfånget är en fantastisk känsla. Vatten, grönska och storstad i en och samma vy. Ett magiskt utsnitt av Stockholm.

TOMAS HENNINGSON / Söderstadion, Stockholm

”Här har vi kämpat tillsammans, firat och aldrig fått nog, vi har lidit och hoppats i regnet, känt att vi hör ihop. Vi har stått här och sjungit sen -70, här har vi alla växt upp, här finns mina eviga hjältar, de som aldrig ger upp!”

ERIK LINDVALL / Central Park, New York

Att ligga på gräsmattan i Central Park, se människor, känna stadens puls, höra alla ljud på distans, drömma och förundras av allt det stora runtomkring. Här finns människor från alla jordens hörn, hela världen samlad på en plats. Då är det enda man behöver en liten picknick, varför inte vietnamesiska vårrullar med en god syrlig sås.