Läge, läge, läge
Mannen som sägs ha myntat alla mäklares favoritmantra hette Harold Samuel. I februari 1944 gick han omkring i ett London svårt sargat av Blitzen. Han gissade att kriget snart skulle vara över och eftersom räntorna var låga kunde han köpa ett litet fastighetsbolag med tre modesta hus i portföljen och ett ståtligt namn på dörren: Land Securities Investment Trust Limited. Och så började han fylla på, med mer eller mindre sönderbombade fastigheter. Allt utifrån sin devis ”there are only three things that matter in property: location, location and location”.
Freden kom och bolaget var snart ett av de högst värderade på London- börsen. 1963 blev Harold adlad till Baron Samuel of Wych Cross, med murslevar och tegelförband på vapenskölden. 1987 dog han på ordförandeposten, men bolaget tuffar vidare med ett värde runt 12,5 miljarder pund.
Så enkelt kan det vara. Om inte om vore. För historien har visat att det visserligen finns lägen med enormt uthållig kraft – som Londons West End och Stockholms city – men också att ingenting är för evigt.
2021 präglades av två krafter som stämmer till ödmjukhet: pandemin och de allt tydligare klimateffekterna. Lockdowns, skyfall, översvämningar, extremvärme och skogsbränder har ruckat på sekelgamla sanningar om vad ett bra läge är. Efter ett sådant år känns det naturligt att belysa begreppet ur ytterligare några synvinklar, från både förr och nu, hemma och borta: Hur kan innovationer hjälpa eller stjälpa ett läge? Vad betyder ändrade livs- och konsumtionsmönster? Hur ritar teknologiskiften och infrastruktur om kartan? Och vad har klassiskt bra lägen att sätta emot klåfingriga politiker och trendsättande kändisar?
Förhoppningsvis blir årets rapport ett underhållande memento mori för a-läget. En påminnelse om att vi inte alla – och alltid – kan räkna med att rusa mot stjärnorna i fotspåren på Harold med guldbyxorna.