Axfast

Axfast årsrapport 2021: Läge, läge, läge

Medium istock 1150869288 Sjötomt har i princip varit symbolen för a-läge. Men under hotet om att behöva lämna en ofrivillig infinity pool till nästa generation har värderingarna börjat svaja i många kustlägen.
Medium 2g96f9w Skogsbränderna har inte varit något hot mot naturen. Tvärtom har många arter fått en skjuts av avbränningen. Det är människorna och deras egendom som drabbas värst. I Kalifornien går så stora värden till spillo att många ifrågasätter poängen med återuppbyggnad.
Medium axfast illustration org Om all is vid polerna och på Grönland smälter kan man fortfarande upptäcka Stockholm från luften. Om dessutom Golfströmmen kroknar kan man åka skridskor 70 meter över Nybroplan
Medium kfkhy4 Kvarnarnas dal i Sorrento svalkades i sex århundraden av brisen från havet. Men 1866 anlade staden en ny piazza som täckte över dalens mynning mot havet. Utan havsbris steg luftfuktigheten raskt till 80 % och ett tjockt täcke av vegetation tog över byggnaderna. En klimatkatastrof i mikroformat.
Medium t6gr74 The Dome Home 1980 var Bob Lee tidigt ute med att bygga ett hållbart och självförsörjande hem på Cape Romano i Florida. De sex betongsfärerna samlade upp regnvatten som användes i duschar och tvättmaskiner. Solpaneler drev lampor, luftkonditionering och varmvattenberedare. Sorgligt nog spelade erosionen av sandbotten ett spratt med läget och huset hamnade i havet. 1992 förstördes inredningen av stormen Andrew och de höga vågorna.
Medium mpwkht Medeltidens Stockholm var bara en liten holme. Där fanns inte plats för att separera rik från fattig, palats från ruckel. Bästa läge var att komma så högt upp från rännstenen som möjligt.
Medium ssmc001217s Inte heller 1800-talets innerstad var något reservat. Varje hus var ett litet klassamhälle i sig. Bästa läge var ”piano nobile” med sin extra takhöjd och sina frontoner över fönstren. högst upp, och i gårdshusen, bodde de fattiga.
Medium t6wh7w
Medium gettyimages 529307522
Medium bndjcb
Medium g1bf1j
Medium 2c5ee1r forl Även Storbritannien såg tydliga pandemieffekter. Mångmiljonegendomar såldes under 2021 snabbare i Skottland än i London, och i Wales fördubblades försäljningen av sådana fastigheter.
Medium 2cfpmak
Medium 2cgfm2b Till Curons bykyrka kommer en och annan söndagsflanör när vattnet fryser på. Längs gatorna i själva byn rör sig bara fiskar.
Medium 2e1yegt mrk
Medium 2eaf7wa 2019 bestämde Indonesiens regering att lämna Jakarta och bygga en ny huvudstad i regnskogen på Borneo. Skälen: solklara.
Medium 2g96f9w
Medium 2gx7a5r interp
Medium ballroom  lee plaza hotel  detroit  2006 mrk
Medium bbay04 Sista kvartalet 2021 hade världens dyraste kontorsmarknad historiskt höga vakanser på 9,8%. Hos tvåan, New York Midtown, var läget dock ännu värre med 14%. (Källa: Jones Lang LaSalle.)
Medium bh007433 Spårbunden trafik har alltid varit en kungamakare för läget. Michigan Central Station fick dock bara tre decennier på tronen. Efter lika många år ”mellan jobb” börjar i år en ny glansperiod för världens högsta stationsbyggnad.
Medium bxe38t Paris är en fransk stad som grundades år 52 f kr. De elva miljoner invånarna har varit lätta att locka dit trots de astronomiska bostadspriserna. 30 miljoner utländska turister tar årligen in på stadens tvåtusen hotell.
Medium caemmerer unborncities no18 2015 interp
Medium ce8ypw Varje sekund får världen en miljard nya sandkorn. Tänk om man kunde vända på den processen och låta dem samla ihop sig till en struktur lika lång som kinesiska muren.
Medium e2e320 2005 bestämde sig den burmesiska militärjuntan för att lämna Rangoon och bygga en ny huvudstad i oländig djungelterräng. Skälen: oklara.
Medium ekonomi preview
Medium gettyimages 55949322
Medium image00001 interp Runt 1850 upptäckte borgerskapet att havet var mer än en åker för skörd av sill. Då startade den process som gjorde den gistna sjöboden mer värdefull än bondgården uppåt land.
Medium j4r01g interp Villa Jovis från öster enligt en rekonstruktion från år 1900. Att bygga hus på många nivåer var ytterst ovanligt år 27, men absolut nödvändigt med tanke på läget.
Medium j7ab9r Historiens mest effektiva handelshinder är inte tullar, skatter och blockader. Det är öknar, vattenfall och klimatskillnader.
Medium jhewe2 Tiberius palats har genom åren förvandlats till en tom ruin i samarbete mellan plundrare, jordbävningar och muséer. Men utsikten och doften av citruslundar består.
Medium pau 05 michigan central aerial Spårbunden trafik har alltid varit en kungamakare för läget. Michigan Central Station fick dock bara tre decennier på tronen. Efter lika många år ”mellan jobb” börjar i år en ny glansperiod för världens högsta stationsbyggnad.
Medium sdl4rhj8gkavxc nh Runt 1850 upptäckte borgerskapet att havet var mer än en åker för skörd av sill. Då startade den process som gjorde den gistna sjöboden mer värdefull än bondgården uppåt land.
Medium sdlfg2vbe5x7jw nh
Medium shutterstock 1017260593 forl
Medium ssme029593s Läget för Sofia kyrka uppfyllde både det andliga upphöjdhetskriteriet och det profana hållbarhetskriteriet.
Medium ssmfa039225s Tunnelbanan var snabbare än spårvagnen. Det betydde att man kunde bygga förorter långt från city. Men ju längre ut på nätet man la det som skulle bli hälsosamma byar, desto mer oattraktiva problemområden fick man. Och desto mindre integrerad stad.
Medium t1cpdj Historiens mest effektiva handelshinder är inte tullar, skatter och blockader. Det är öknar, vattenfall och klimatskillnader.
Medium w8kmjn mrk 2 Staden Dalian vill bevisa att Venedig inte är någon match för den kinesiska byggnadspolitiken.
Medium wl mgl9487 the city that never sleeps. Till slut gjorde den det. Fifth Avenue, april 2020.
Medium paris  kina Tiangducheng är en ”fransk” stad som grundades 2007. De hittills 10 000 invånarna har varit svåra att locka dit på grund av de höga bostadspriserna. En handfull utländska turister tar årligen in på stadens enda hotell.

Läge, läge, läge


Mannen som sägs ha myntat alla mäklares favoritmantra hette Harold Samuel. I februari 1944 gick han omkring i ett London svårt sargat av Blitzen. Han gissade att kriget snart skulle vara över och eftersom räntorna var låga kunde han köpa ett litet fastighetsbolag med tre modesta hus i portföljen och ett ståtligt namn på dörren: Land Securities Investment Trust Limited. Och så började han fylla på, med mer eller mindre sönderbombade fastigheter. Allt utifrån sin devis ”there are only three things that matter in property: location, location and location”.

Freden kom och bolaget var snart ett av de högst värderade på London- börsen. 1963 blev Harold adlad till Baron Samuel of Wych Cross, med murslevar och tegelförband på vapenskölden. 1987 dog han på ordförandeposten, men bolaget tuffar vidare med ett värde runt 12,5 miljarder pund.

Så enkelt kan det vara. Om inte om vore. För historien har visat att det visserligen finns lägen med enormt uthållig kraft – som Londons West End och Stockholms city – men också att ingenting är för evigt.

2021 präglades av två krafter som stämmer till ödmjukhet: pandemin och de allt tydligare klimateffekterna. Lockdowns, skyfall, översvämningar, extremvärme och skogsbränder har ruckat på sekelgamla sanningar om vad ett bra läge är. Efter ett sådant år känns det naturligt att belysa begreppet ur ytterligare några synvinklar, från både förr och nu, hemma och borta: Hur kan innovationer hjälpa eller stjälpa ett läge? Vad betyder ändrade livs- och konsumtionsmönster? Hur ritar teknologiskiften och infrastruktur om kartan? Och vad har klassiskt bra lägen att sätta emot klåfingriga politiker och trendsättande kändisar?

Förhoppningsvis blir årets rapport ett underhållande memento mori för a-läget. En påminnelse om att vi inte alla – och alltid – kan räkna med att rusa mot stjärnorna i fotspåren på Harold med guldbyxorna.

Del ett: Klimat