Axfast

Axfast årsrapport 2021: Läge, läge, läge

Medium wl mgl9487 THE CITY THAT NEVER SLEEPS. TILL SLUT GJORDE DEN DET. FIFTH AVENUE, APRIL 2020.
Medium 2c5ee1r forl ÄVEN STORBRITANNIEN SÅG TYDLIGA PANDEMIEFFEKTER. MÅNGMILJONEGENDOMAR SÅLDES UNDER 2021 SNABBARE I SKOTTLAND ÄN I LONDON, OCH I WALES FÖRDUBBLADES FÖRSÄLJNINGEN AV SÅDANA FASTIGHETER.

SOCIAL-
PSYKOLOGI

Decamerone är en 680 år gammal novellsamling om digerdöden och en handfull florentinare i självvald isolering. Pandemivåren 2020 klättrade den otippat upp på försäljningslistorna som en påminnelse om vår kluvenhet inför varandra. Ömsom är vi sällskapssjuka flockdjur, ömsom skyr vi varandra som pesten.

DE BURGNA
BANBRYTARNA

Enligt en färsk undersökning från schweiziska banken UBS om pandemins effekter överväger hälften av Europas och USA:s välbeställda att permanent flytta ut från de större städerna. Det absolut största skälet är den framtida hälsan. Och räddast verkar amerikanerna vara. Faktum är att själva definitionen av rikedom har skiftat tydligt hos en majoritet av respondenterna, från pengar och ägodelar till värden som familj, säkerhet, frihet och större ytor.

Sökandet efter sådana värden – och rädslan för andra människor – skapade en ny demografisk grupp kallad affluent trailblazers som sökte sig från större städer till förorter, småstäder och rent lantliv. Plötsligt kunde köpare göra fynd på Manhattan och i San Francisco, medan tidigare svala marknader såg mångdubblat söktryck, vildsinta budgivingsfajter och exempellösa prisökningar. Området runt Phoenix drog folk från San Francisco, de stora sjöarna lockade New Yorkers och bergiga Colorado fick nya välbeställda invånare från hela landet.

En viktig förutsättning för allt detta var förstås de nya möjligheterna att jobba hemifrån. Och för att ändå inte helt tappa den geografiska kontakten med sina anställda öppnade ett antal techbolag från Silicon Valley filialer i Utah.

Den amerikanska utvecklingen har varit mycket tydligare än den europeiska, även om Storbritanniens ledande fastighetskonsult Knight Frank konstaterar att den kategori som haft den i särklass största prisökningen de senaste två åren är lantegendomar i prisklassen över fem miljoner pund.

Är det en tillfällig effekt? Sett i historiens ljus, absolut. Men mitt i pandemistridens hetta var det få som höll med. Allra minst de arkitekter, restauratörer och rådgivare i New York och Los Angeles som flyttade efter sina kunder till lägen där de aldrig tidigare satt sin Vuitton-skodda fot.

Men USA är inte Sverige. Att ett hundratal stockholmare flyttat till Gotland är knappast ett bevis för något svenskt paradigmskifte.