Axfast

Axfast årsrapport 2022: Platsterapi

Medium ssm a 10023420 Norrbro i gasljusbelysning. Litografi från 1860-talet av Carl-Johan Billmark.

Platsterapi

I årets rapport förenas alla våra fyra grundpelare. Vi utgår från våra fastigheter i kvarteret Jakob Mindre, avgränsat av Gustav Adolfs torg, Jakobs torg, Jakobsgatan och Regeringsgatan. Ett fantastiskt läge som under tre århundraden var Stockholmslivets absoluta medelpunkt. Temat rymmer den hållbara byggnadsvård vi i många år arbetat med utifrån tanken att det grönaste huset är det redan byggda. Det avhandlar den fastighetsutveckling vi just genomfört för att tillgodose våra hyresgästers funktionella behov i balans med de emotionella värden som bara en kulturhistoriskt unik miljö kan ge. Och inte minst handlar det om den positiva förändringskraft vi vill vara för den större platsen.

Vi tänker på hela processen som terapi. Helt enkelt för att en urban plats är långt mer än en ansamling av natur och arkitektur, det är en levande organism. Därför är platsutveckling aldrig någon quick fix, utan en lång, varsam och tålmodig process byggd på insikt och samarbete.

Vi börjar psykoterapeutiskt och söker oss ända tillbaka till patientens barndom. När vi summerat både lyckliga år och själssår glider vi över i kognitiv beteendeterapi; en plan för en bättre framtid. Sedan avslutar vi processen med skönhetsingrepp och kostråd.

Förhoppningsvis känner du då som vi, att den här platsen är värd att återfå sin rang som Stockholmslivets medelpunkt.

Historien, skönheten, läget och arkitekturen har den länge haft på sin sida. Detsamma har man inte alltid kunnat säga om stadsplanerarna, politikerna och fastighetsägarna.

Förrän nu.

Del 1, Psykoterapi