Axfast

axfast utvecklar området kring hötorget och norra klara

Under de senaste åren har AxFast förvärvat flera fastigheter i området kring Hötorget och Norra Klara med målsättningen att göra kvarteren mer levande, välkomnande och attraktiva för stadens invånare och besökare. Det är ett långsiktigt stadsutvecklingsprojekt som vi driver i samarbete med Stockholm Stad och övriga fastighetsägare. Totalt äger AxFast sex fastigheter i området mellan Hötorget och Vasagatan med en area på ca 40 000 m².

Hösten 2012 förvärvade AxFast kvarteret Bryggmästaren 5-7 i centrala Stockholm. Ett och ett halvt år senare togs det första steget i omdaningen av kvarteret genom att den nya hotellkedjan HTL Hotels slog upp portarna till sitt nya hotell på 7 500 m². Hotellet innehåller 274 rum, restaurang, bar och uteservering. Restaurangen har blivit en attraktiv lunchdestination för arbetande i området och en plats för informella affärsmöten. En viktig del av samarbetet med HTL har varit att göra de inre delarna av kvarteret mer levande genom att aktivera gårdsmiljöer som tidigare varit stängda för allmänheten samt att möjliggöra accessvägar mellan Kungsgatan och Gamla Brogatan. Intill HTL på Kungsgatan etablerar Blueberry sitt hälsokoncept våren 2016.

I kvarteret Bryggmästaren pågår för närvarande utveckling och modernisering av butikslokalerna längs Gamla Brogatan. Ambitionen för butikerna har varit att komplettera kvarterets stora dragare, Vetekatten och HTL, med ett nytt butiksutbud. I oktober 2015 öppnade SOLO en ny konceptbutik bredvid d.brand och Juiceverket och i februari 2016 öppnar Grandpa sin nya etablering på Gamla Brogatan. Just nu pågår uthyrningen av den sista butikslokalen på Gamla Brogatan. I vår fastighet Pilen 18 i hörnet Gamla Brogatan/Vasagatan har Waynes Coffee och Dunkin Donuts etablerat sina cafékoncept.

Under 2014 förvärvade AxFast ännu en fastighet i området, Torgvågen 7 (PUB-huset). Där pågår nu ett hotell- och handelsprojekt som ytterligare kommer att bidra till en positiv utveckling av torg- och gatumiljön i området. Nu skapas mer liv och rörelse i området genom att handeln utvecklas mot Drottninggatan och hotellet görs mer synligt och tillgängligt mot Hötorget. Hotellverksamheten ökar även mängden människor som rör sig i området under fler av dygnets timmar. Det ger en ökad trygghet i området, som av många idag upplevs som kalt och ödsligt när butikerna stänger för dagen, vilket pekas ut som önskvärt i visionsarbetet för Stockholm City 2030.

Hotellprojektet kommer att vara klart i maj 2016 då Scandic öppnar sitt första signaturhotell Haymarket mot Hötorget tillsammans med restauranger, barer och caféer.

”Haymarket ska bli Stockholms första hotellklassiker på decennier och ett av Sveriges få riktiga landmarkhotell. Med inspiration från ett 1920-tal då allt var möjligt bjuder Haymarket in 2020-talets urbana publik till en gränslös mashup mellan en riktig hotellklassiker med inspiration från husets historia och hotellet som en social mötesplats & eventscen inom film, mode, design och kultur. Inte som en museal pastisch utan som en varm omtolkning av ett bevarat gammalt inom ramen för något nytt. Historiskt utanpå, tidlöst på insidan och med en själ som är absolut samtid.”

Under 2016 färdigställer AxFast även fyra nya flagshipbutiker längs Drottninggatan. Zara Home öppnar sin tredje butik i Sverige under våren och brittiska klädeskedjan River Island öppnar sin nya butik hösten 2016. Vidare gör Varner-Gruppen en storsatsning med Cubus första flagshipbutik i Stockholm City som öppnar våren 2016 bredvid kosmetikkedjan Kicks butik på Drottninggatan. I vår fastighet Vinkelhaken 9, belägen i hörnet Kungsgatan / Drottninggatan, öppnade G-star våren 2014 och hösten 2015 etablerade Monki en ny flagshipbutik i två våningar, där plan +1 tidigare varit kontorslokaler.

Sammanfattningsvis har området sedan 2012 tillförts två nya hotell på totalt 23 500 m² och tretton nya butikskoncept på totalt 6 200 m². Vår förhoppning är att dessa nyetableringar ska bidra till att succesivt göra området mer levande, välkomnande och attraktivt för stadens invånare och besökare lagom till när Citybanan öppnar 2017.

I uthyrningsprocessen gällande nya butiksetableringar i området har vi samarbetat med Mind Retail för bearbetning av internationella och nationella retailers.