Axfast

nya hyresgäster i stan

Vi har den stora glädjen att berätta att vi fått nya hyresgäster i två av våra fastigheter i City.
AxFast har blivit bi-faddrar till honungsbin. Vi har totalt 4 stycken bikupor utsatta på taket till två av våra fastigheter, fastigheten Vinkelhaken 9, Drottninggatan 78 och Taktäckaren 2, Kungstensgatan 18. På taket står två härligt rosa bikupor med ca 30 000 bin i varje kupa.  Vi samarbetar med Josefina Oddsberg och Karolina Lisslö två miljömedvetna biologer som sedan 6 år tillbaka driver företaget Bee Urban. Bee Urban har som första företaget i Sverige, kanske i hela världen, tagit på sig rollen att bidra till ökat antal bin genom att erbjuda företag en helt ny CSR-profil (Corporate social responsibility) med hjälp av bikupor i stadsmiljö. Läs mer om Bee Urban, klicka här

Fakta om bin

  • Bin pollinerar blommor, d.v.s. för pollen från en hanblomma till en honblomma. Detta krävs för att blomman skall kunna utveckla fröämne och fruktkött, exempel äpple, jordgubbe, kaffeböna etc.
  • Honung i stadsmiljö anses av gourmetkockar vara den mest smakrika honungen pga. sin breda smakbukett. Det blommar ju mycket och olika blommor under hela säsongen.
  • Redan i september börjar bina förbereda sig på vintern. De kollar sina matförråd, drottningen slutar att lägga ägg, och de fortsätter flyga fram tills temperaturen är nere på cirka 10 grader. Bina går sedan in i vinterdvala och bildar ett klot för att hålla värmen. De rör sig sakta och äter sin egenproducerade honung som föda. På våren när temperaturen kommer över 10 grader börjar de flyga igen.
  • Bin är viktiga för nästan alla sorters växter och grödor. Helt enkelt allt som växer och blir mat för människor och djur.
  • Helst söker sig bina till blommor eller andra växter, nästan aldrig till människors mat.
  • Eftersom de tar olika sorters pollen med sig på sina flygturer, sprider de olika sorters växtlighet omkring sig.
  • Bin sticks sällan eftersom de, i motsats till getingar, dör när de sticks.
  • 76 % av det vi äter inom EU och 84 % av all växtlighet är honungsbi pollinerat. Utan bin som pollinatörer, kommer 76 % av den odlade mat som finns i butikerna att försvinna från sortimentshyllan.